PEKAŘ 29-53-H/01
Tříletý učební obor pro žáky s ukončenou povinnou školní docházkou – denní studium.
Podívejte se na naše video zde
Praxe:
- probíhá ve spolupráci s firmou Adélka Pelhřimov, a.s. v prostorách pekárny pod vedením instruktorů odborného výcviku
- možnost získání motivačního a prospěchového stipendia
- možnost individuálního odborného výcviku na smluvních pracovištích školy v rámci regionu a s přihlédnutím k místu bydliště žáka (ve třetím ročníku)
Mohlo by vás zajímat:
- v oboru Pekař žáci mohou obdržet základní stipendium od Kraje Vysočina 700, - Kč měsíčně a prospěchové stipendium 1.000,- Kč za pololetí
- od 1. ročníku dostávají žáci čtvrtletní stipendium od Firmy Adélka a.s. ve výši 700,- až 1000,- Kč
- dále mohou získat žáci školní prospěchové stipendium (500,- až 1.000,- Kč za pololetí)
Výstupy:
- závěrečná zkouška s výučním listem, dokladem o získání středního vzdělání je vysvědčení o závěrečné zkoušce a výuční list
Uplatnění:
- při výkonu povolání pekař v pozici zaměstnance ve velkých, středně velkých i malých pekárnách a obchodních zařízeních zabývajících se prodejem pekařských výrobků
- pozice pekaře, mistra pekaře, mísiče či vedoucí směny
- po nezbytné praxi v oboru se může zabývat podnikatelskou činností v potravinářských oborech i v souvisejících s jeho oborem (např. Cukrář) možnost uplatnění přímo v provozu firmy Adélka Pelhřimov, a.s.
Další studium:
- dvouleté denní nástavbové studium Podnikání zakončené maturitní zkouškou
Přijímací řízení:
- o přijetí rozhodne ředitel školy na základě studijních výsledků ze základní školy, zdravotních předpokladů k vykonávání povolání.
Učební plán:
Pekař- pekařka - učební plán v PDF
Profil absolventa:
- je kvalitně připraven pro výkon práce v potravinářských firmách, řemeslných pekárnách i ve velkých pekárenských podnicích
- naučí se pracovat se surovinami, umí posoudit jejich kvalitu
- dokáží míchat a hníst různé druhy těst, tvarovat a péct finální výrobky
- získají komplexní znalost pekařských procesů, umí využívat nejnovější technologie
- zvládnou obsluhovat a udržovat pekárenská zařízení