CUKRÁŘ/CUKRÁŘKA 29-54-H/01
Tříletý učební obor pro žáky s ukončenou povinnou školní docházkou – denní studium.
Podívejte se na naše video zde
Praxe:
- probíhá ve školní cukrářské dílně pod vedením učitele odborného výcviku
- od druhého ročníku praxe probíhá ve školní cukrářské dílně a zároveň žáci získávají zkušenosti ve vybraných provozovnách pod vedením instruktorů z řad profesionálů (např. Adélka Pelhřimov, Cukrárna U Brány, Mléčná jídelna Daňkovský a další)
- možnost individuálního odborného výcviku v místě bydliště od poloviny druhého ročníku
- účast na cukrářských soutěžích
Mohlo by vás zajímat:
- od 2. ročníku dostávají žáci měsíční odměny za produktivní práci (500,- až 1500,- Kč/ měsíc)
- dále mohou získat žáci školní prospěchové stipendium (500,- až 1.000,- Kč za pololetí)
Výstupy:
závěrečná zkouška s výučním listem
Uplatnění:
- cukrář pro výrobu zákusků a dortů
- hotelový či restaurační cukrář a cukrovinkář
- soukromá cukrářství a cukrárny, výrobny cukrářských hmot a zákusků
Další studium:
- dvouleté denní nástavbové studium Podnikání zakončené maturitní zkouškou
Přijímací řízení:
- o přijetí rozhodne ředitel školy na základě studijních výsledků ze základní školy, zdravotních předpokladů k vykonávání povolání
Učební plán:
CUKRÁŘ- CUKRÁŘKA - učební plán v PDF
Profil absolventa:
- absolvent má osvojeny základní vědomosti a dovednosti z oboru cukrářství a umí je uplatnit v praktických činnostech
- umí připravit cukrářská těsta, náplně a hmoty
- je kreativní, ovládá ruční tvarování a zhotovování cukrářských výrobků
- ovládá funkci a regulaci jednotlivých strojů technologického zařízení cukrářské výroby
- ovládá příjem a hodnocení surovin, zajistí správné uskladnění
- umí vyhodnotit jakostní znaky polotovarů i hotových výrobků
- umí vykonávat expediční práce
- je schopen samostatně navrhovat netradiční druhy výrobků, dortů a moučníků dle fantazie
- umí komunikovat v cizím jazyce v běžných odborných a životních situacích